Materialernes fantastiske verden

Undervisningsmateriale

Herunder kan du læse om undervisningsmaterialets indhold og downloade alt skriftligt materiale.
OBS! NYE VERSIONER AF ALT SKRIFTLIGT MATERIALE LAGT OP 7. DECEMBER.

Herefter opdateres og vedligeholdes disse sider og materialet ikke længere.

 'Materialernes fantastiske verden' består af følgende:

1. Forløbsbeskrivelse
2. Elevvejledninger og svarark til lærer
3. Lærervejledning
4. 
Lærerpræsentation
5. Hjemmeside
6. 
Materialekasse 

1. Download forløbsbeskrivelse  
2. Download elevdesign og -undersøgelser eller DTU-undersøgelser
3. Download lærervejledning 
4. Lærerpræsentation modul 1-4 (pp) / Modul 5-9 (pp) eller modul 1-9 (pdf)

ONLINE-KURSUS

Onlinekursus
Online-kursus med gennemgang af forløbets
moduler lavet på baggrund af 
videooptagelser
fra et kursus afholdt for lærerstuderende
på UC Sjælland i 2016.

 

Evaluering
EVALUÉR MATERIALET HER 

Forløbsbeskrivelse: Hele forløbet består af ni moduler af hver to lektioner (kan afkortes efter modul 4, 5 eller 6). I forløbsbeskrivelsen finder du for hvert modul et detaljeret forslag til indholdet og organiseringen af undervisningen, inkl. læringsmål, tegn på læring, forslag til evaluering og tidsplan, henvisninger til elevvejledninger, oversigt over forberedelser samt lister med de nødvendige materialer og udstyr.

Med forløbsbeskrivelsen har du den information, du behøver for at gennemføre hele forløbet om ’Materialernes fantastiske verden. Se oversigt over forløbets ni moduler her (pdf)(jpg).

Elevvejledninger og tilhørende svarark til læreren: Til en række af undersøgelserne i forløbet, er det muligt enten at lade eleverne designe og udføre deres egne undersøgelser ('Elevdesign') eller at lade dem udføre undersøgelser udarbejdet af DTU ('DTU-undersøgelser'). Til alle vejledninger hører der desuden svarark til læreren med mere information. I listen ovenfor kan du downloade de samlede vejledninger til hhv. design og udførelse af elevundersøgelser og til undersøgelserne udarbejdet af DTU (hvis du springer designøvelserne over).

Nedenfor kan du downloade vejledningerne til de enkelte moduler enkeltvis - hver pakke indeholde både elevvejledninger og svarark til læreren.

MODUL 1: Vejledninger og svarark (pdf)
MODUL 2-4:

Styrke: Elevdesign (pdf)  /  DTU-undersøgelse 1 ('Sketest') (pdf) / DTU-undersøgelse 2 (glaskugler) (pdf)
Hårdhed: Elevdesign (pdf)
Varmeledning: Elevdesign (pdf)  /  DTU-undersøgelser (pdf)
Absorption: Elevdesign (pdf)  /  DTU-undersøgelser (pdf)
Viskositet: Elevdesign (pdf)  /  DTU-undersøgelse1 (pdf) / DTU-undersøgelse 2 (pdf)

MODUL 5: Vejledninger og svarark til modul 5 (pdf) 
MODUL 6: Vejledninger og svarark til modul 6 (pdf)
MODUL 7: Vejledninger, svarark og opskrift til undersøgelse af smart gele (pdf). (OBS: Rettet opskrift 02.03.17) / Vejledninger og svarark til maizena-øvelse (pdf)
MODUL 8-9: Vejledninger og svarark (pdf) / Alternativ innovationsopgave (pdf)

Lærervejledning: I lærervejledningen finder du supplerende information til dit eget brug, fx baggrundsviden om de materialer og deres egenskaber og om ingeniørens arbejdsmetode, henvisninger til mere information, forslag til andre aktiviteter, m.m.

Lærerpræsentation: Indeholder illustrationer, videolinks samt udvalgte vejledninger og skemaer, som det er relevant at vise eleverne på tavlen. Lærerpræsentationen er tænkt som en hjælp til dig, så du ikke behøver bruge så meget tid på at lave din egen præsentation til IWB. I præsentationen finder du billeder, videolinks. 

Hjemmeside: Udover de ovenstående materialer kan du her på hjemmesiden også finde videoklip, henvisninger til mere viden, billeder af materialekassens indhold og pakning samt information om forhandlere af materialerne.

Materialekasse: Indeholder materialer og udstyr, som du skal bruge i forløbet. Her finder du specielle materialer som hukommelsesmetal og farveskiftende perler, men også mere gængse materialer og udstyr som glaskugler, LEGO-klodser® og måleglas. De øvrige materialer, som du skal bruge i forløbet, skal du selv skaffe. Det er typisk lettilgængelige og billige materialer som engangskopper, bleer og elastikker. 

Materialekassen lånes gennem dit lokale Center for Undervisningsmidler (CFU) eller købes direkte af DTU, så længe lager haves. Du kan typisk låne materialekassen i fire uger fra CFU, og da du har brug for kassen i minimum modul 2-6, i alt 10 lektioner, kræver det formentlig, at du samler nogle af dine lektioner. Se oversigten over forløbets moduler.

https://www.bornenesuniversitet.dk/Materialekasse/Undervisningsmateriale
25 APRIL 2024