Foredrag

Til Børnenes Universitet kan du høre to forskellige foredrag, det ene om formiddagen og det andet om eftermiddagen. Når du vælger foredrag, skal du derfor samtidig tænke over, om du vil deltage om formiddagen eller om eftermiddagen. Hvis der er plads, må du også gerne deltage hele dagen.

Materialernes verden

Materialeforsker Grethe Winther fra DTU Mekanik fortæller om:

Materialernes verden
Alting er lavet af noget – og det er dette ’noget’, vi kalder materialer. Nogle materialer har naturen lavet til os, f.eks. træ og sten. Vi er også selv lavet af noget - det kalder vi biologiske materialer. Og så er der alle de materialer, vi er omgivet af til hverdag og som er skræddersyet af mennesket til bestemte formål.

Alle disse materialer opfører sig forskelligt, de ser forskellige ud og de føles også forskelligt, når vi rører ved dem. Men hvorfor? Hvad er det, der gør materialer forskellige? I dette foredrag lærer du om forskellene mellem en række materialer, som du helt sikkert kender fra din hverdag, nemlig metal, keramik og plast. Hvorfor er de forskellige – og hvad kan de?


Materialeforsker Henning Friis Poulsen fra DTU Fysik fortæller om:

Forskernes forlængede øjne
Når vi mennesker skal undersøge ting bruger vi blandt andet vores øjne.Men hvad nu, hvis det, vi vil undersøge, er så småt, at vores øjne slet ikke er gode nok? I dette foredrag skal du høre om, hvordan forskerne undersøger de allermindste dele, som alle materialer er lavet af. Dele, der er så små, at der kunne være en million af dem bare i punktummet for enden af denne sætning.

Ved at bruge supermikroskoper, har forskerne for eksempel løst gåden om, hvorfor lotusplanternes blade aldrig bliver våde. Forskerne har også kigget ind i vindmøllevinger for at finde ud af, hvorfor de nogle gange knækker. I fremtiden kan supermikroskoperne måske også hjælpe os med at lave renere energi og udvikle bedre medicin.
https://www.bornenesuniversitet.dk/Om-Boernenes-Universitet/Boernenes-Universitet-2014/Foredrag
24 APRIL 2024