Materialernes verden

Materialernes fantastiske verden

Herunder kan du se foredraget "Materialernes fantastiske verden".

Materialeforsker og lektor Grethe Winther fra DTU Mekanik fortæller om:

Materialernes verden
Alting er lavet af noget – og det er dette ’noget’, vi kalder materialer. Nogle materialer har naturen lavet til os, f.eks. træ og sten. Vi er også selv lavet af noget - det kalder vi biologiske materialer. Og så er der alle de materialer, vi er omgivet af til hverdag og som er skræddersyet af mennesket til bestemte formål.

Alle disse materialer opfører sig forskelligt, de ser forskellige ud og de føles også forskelligt, når vi rører ved dem. Men hvorfor? Hvad er det, der gør materialer forskellige? I dette foredrag lærer du om forskellene mellem en række materialer, som du helt sikkert kender fra din hverdag, nemlig metal, keramik og plast. Hvorfor er de forskellige – og hvad kan de?

Download Grethes power point præsentation (filmklip findes herunder)

Se filmklip, hvor bil bliver smadret

Se filmklip om valsning af metal

'Magnifying the Universe' - Flot interaktiv animation, hvor du og dine elever kan zoome ind på det største og det mindste i Universet. God animation til at illustrere, hvor ufatteligt små atomer er og ufatteligt stort Universet er.

Denne episode af den amerikanske tv-serie Making Stuff handler om materialers styrke og det er mange gode eksempler, som kan være sjove at vise. Fx er der gode animationer af atomstrukturer i både stål og keramiske materialer. Der er også en fremragende  demonstration af kridts (kompressions-)styrke (spol frem til 36:25).

 

 

 

 

Kontakt

Grethe Winther
Sektionsleder, Professor
DTU Mekanik
45 25 47 55
http://www.bornenesuniversitet.dk/undervisningsmateriale/materialer-2014/foredrag/materialernes-fantastiske-verden
21 JANUAR 2022